Saturday, October 24, 2009

BAYI AJAIB DALAM KANDUNGAN




Gambar ini amatlah menakjubkan! Gambar ini telah disiarkan di dalam ruangan sebuah akhbar tempatan di USA.

Gambar menunjukkan seorang bayi yang belum lahir lagi, berumur 21 minggu (~ baru 5bulan) yang diberi nama Samuel Alexander Armas. Bayi ini perlu menjalankan satu pembedahan khas oleh pakar bedah bernama Dr. Joseph Bruner. Bayi itu telah di sahkan melalui diagnosis sebagai mengidap sejenis penyakit bernama “spina bifida”, dan tidak mungkin ia boleh hidup jika tidak di bedah dahulu sebelum dilahirkan ke dunia ini.

Ibu Samuel pula adalah seorang jururawat perbidanan di Atlanta, Georgia. Beliau dapat tahu bahawa Dr. Joseph Bruner merupakan seorang pakar bedah yang handal melalui prosedur pembedahan uniknya. Dr. Bruner bertugas di Vanderbilt University Medical Center di Nashville, USA. Beliau telah melakukan pembedahan yang unik ini ke atas Samuel semasa bayi ini masih lagi berada di dalam rahim ibunya. Semasa pembedahan sedang berjalan, doctor tersebut telah membuka rahim si ibu menggunakan “C-section”, kemudian membuka pula satu lubang kecil untuk membedah bayi tersebut.

Sebaik sahaja Dr. Bruner selesai melakukan pembedahannya ke atas baby Samuel ini, bayi kecil ini telah menghulurkan tangan kirinya yang masih kecil tetapi telah sempurna kejadiannya, melalui lubang kecil tadi lalu terus memegang erat jari pakar bedah tersebut. Dr. Bruner telah di laporkan sebagai berkata kemudian bahawa apabila jarinya di pegang oleh bayi tersebut, dia merasakan sesuatu yang ganjil yang amat menusuk perasaan di sanubarinya, dan pada ketika itu juga dia berasa seolah-olah kaku dan tak boleh bergerak.

Gambar tersebut menunjukkan tangan bayi berumur 21 minggu itu memegang jari Dr. Joseph Bruner seolah-olah ia hendak memberi kata-kata penghargaan kepada doctor tersebut kerana telah menyelamatkannya.

Ibu Samuel pula berkata dia sekeluarga telah melinangkan airmata selama beberapa hari apabila melihat gambar tersebut dan berkata, “Gambar itu mengingatkan saya bahawa apabila saya sedang mengandung ianya bukanlah kerana satu penyakit atau pun keuzuran, akan tetapi ianya adalah mengenai seorang manusia yang kerdil”.

Apabila sampai masanya, Samuel telah dilahirkan di dalam keadaan yang sihat, dan pembedahan yang telah dilakukan keatasnya adalah juga 100% berjaya.Lihatlah gambar tersebut, betapa ianya amat menakjubkan kita semua. Namun kita juga harus mengambil iktibar daripadanya, bahawa ianya adalah satu-satunya lagi tanda kebesaran dan kekuasaan Allah SWT! Manusia hanya boleh merancang sambil mengusahakan sesuatu, akan tetapi Allah SWT jua yang akan menentukan segala-galanya.

Share/Bookmark

15 comments:

Alimaz-Kembara Terasing said...

???????????? mana dia gambaq....tak dak pun...

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Kak..
Kak..
Gambar mana?
nak nengok nie...

teruja..

abu muaz said...

Akhir zaman macam-macam keganjilan dan kehebatan mula dilihatkan.

relevan said...

Salam Zai..
Kawan menyokong kata kata en Abu Muaz..dunia akhir zaman..

~ana SoLehah~ said...

SubhanaLLah...

itu petunjuk Kekuasaan Allah..

Betapa Allah itu Maha Berkuasa Lagi Bijaksana..

^_^

terjadi kejadian sedemikian membawa kita merenung sejenak..
kadang2 kita terlalai dgn kehebatan diri..
rupa2nya kita terlupa adanya DIA.. Yang Maha Hebat..

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Kak,
Tak terkata lak bila dah tengok..

ASYIQ said...

Tersentuh hati....rajin Zai cari berita2 mcm ni. Terima kasih krn berkongsi....teruskan, sy suka.

Sekejap je tak masuk blog Zai dh byk entry yg sy miss....hurm.

Insan Marhaen said...

Allah mengatasi segalanya..

kk said...

Allah maha kuasa atas segala sesuatu. Kita perlu bersyukur atas segala nikmat yg telah kita kecapi..Alhamdulillah. I

kk said...

Allah maha kuasa atas segala sesuatu. Kita perlu bersyukur atas segala nikmat yg telah kita kecapi..Alhamdulillah. I

kk said...

Allah maha kuasa atas segala sesuatu. Kita perlu bersyukur atas segala nikmat yg telah kita kecapi..Alhamdulillah. I

kk said...

Allah maha kuasa atas segala sesuatu. Kita perlu bersyukur atas segala nikmat yg telah kita kecapi..Alhamdulillah. I

Werdah said...

Salam zai,

Anak kak belajar di Vanderbilt University, dan Vanderbilt University Medical Center di Nashville, sebelah je dgn universiti tu.

Zai, itulah kekuasaan Allah yg kita juga tak boleh menduganya.. kdg2 bila doktor kata seseorang tu tak akan dpt hidup lama, Allah kata lain, umurnya panjang.

Segala2nya adalah di bawah kekuasaanNya, namun kita tidak disuruh berusaha.

Werdah said...

Salam Zai,

pembetulan.. Segala2nya di bawah kekuasaanNya, namun kita tetap disuruh berusaha.

Abd Razak said...

Salam...

Subhanallah...hanya Allah yg mengetahui segalanya

TUAN RUMAH MENYAPA

TEMAN TAPI MESRA

Ya Allah..Jangan Kau Pisahkanku dari Rahmat Mu..

Aku Memohon kepadaMu ya Allah..Kau tetapkanlah Imanku disepanjang waktu, Kau Jadikanlah aku diantara hambamu yang Soleh, Jauhkanlah aku dari segala Godaan Syaitan dan Kemegahan Dunia.. dan Kau Peliharalah Zuriatku dan Keturunanku dari segala tipu daya Syaitan dan Jadikanlah Anak2ku dikalangan mereka yang Soleh dan Solehah dan Kau Ampunilah dosa2ku, dosa2 suamiku, dosa2 anak2ku, dosa2 kedua ibu-bapaku, ibu bapa mertuaku dan dosa saudara2ku yang telah meninggal dan kau matikanlah kami di dalam keadaan kami telahpun suci dari segala dosa2 yang kelihatan dan xdak, yang disengajakan dan xdak, yang disedari dan xdak....Amin3 Ya Rabbal A'lamin

AWARD DARI ANA SOLEHAH

AWARD DARI ANA SOLEHAH

award dari NURA

award dari NURA

AWARD DARI A KL CITIZEN

AWARD DARI A KL CITIZEN

AWARD DARI KAK WERDAH

AWARD DARI KAK WERDAH

AWARD DARI MAIYAH - THANKS

AWARD DARI MAIYAH - THANKS

AWARD DARI DIDA-THANKS

AWARD DARI DIDA-THANKS

AWARD DARI SYAHIDAH & UMMI HUMAIRA

AWARD DARI SYAHIDAH & UMMI HUMAIRA

AWARD DARI IENA

AWARD DARI IENA

AWARD DARI SAIFUN NIZAM

AWARD DARI SAIFUN NIZAM

AWARD DARI IDA MOY

AWARD DARI IDA MOY

AWARD DARI TIRANA

AWARD DARI TIRANA